Vjerovanje iz srca, sinergija braće i poštivanje prirodne autentičnosti urodilo je još jednim vrhunskim teranom vinarije Benvenuti nazvanom Santa Elisabetta po premium položaju kraj Motovuna.
Za prvo javno predstavljanje ove berbe iz 2017. godine odabran je simboličan dan uoči Martinja i ekskluzivna lokacija riječkog hotela Hilton Costabella. Predstavnici vinskog i ugostiteljskog svijeta bili su počašćeni kušanjem ovog prestižnog vina, napunjenog u svega 3800 butelja, većinom unaprijed rezerviranog i već rasprodanog.
Autori vina, braća Albert i Nikola Benvenuti, uvjereni su da je teran sorta budućnosti, jer utjelovljuje neizmjerni potencijal kvalitete, izvrsno prilagođen klimatskim promjenama uz istovremeno posjedovanje jedinstvenog okusa, karakterističnog samo za centralnu Istru, što mu daje autentičnost, a uz umijeće vinara i proizvod najviše klase.
“Santa Elisabetta je plod naše težnje da dosegnemo savršenu verziju terana. U teran vjerujemo iz sveg srca i toj potrazi smo potpuno posvećeni. Vjerujemo u njegov čvrsti i živi karakter, u njegovu finesu i dugovječnost, u potencijal da u pravim uvjetima da vino najviše klase. Uvjereni smo da Santa Elisabetta na nadmorskoj visini od 330 metara, s optimalnom izloženošću suncu i strujanju zraka, s bijelim istarskim tlom koji teran obožava, je upravo taj položaj i upravo taj vinograd koji mu omogućava da pokaže najbolje od sebe.”
izjavio je Albert Benvenuti, na što je brat Nikola dodao:
”U podrumu je sve podređeno očuvanju autentičnosti i prepoznatljivosti sorte, jer nakon žestokih redukcija u vinogradu u vidu zelene berbe i selekcije najkvalitetnijih grozdova, želimo da okus tog koncentracijom i zdravljem savršenog i idealno dozrelog grožđa bude prenesen u bocu na što vjerniji način. Stoga, nakon fermentacije vino njegujemo u drvenim bačvama različite starosti i različitih veličina čime mu dajemo priliku da se razvije na različite načine i stvorimo dobar materijal za finalnu kupažu. Pazimo da su bačve što neutralnije i da njihov ključan doprinos bude samo da vino prevede iz mlade u zrelu dob, da se na tom putu razvije i izgradi otpornost i vlastiti potencijal za dugo čuvanje u boci.” , a braća Benvenuti mu predviđaju lijepu i dugu budućnost od najmanje 20 godina.
Dodatna zanimljivost ovog vina je da konačnu kupažu odabire komisija sastavljena od iskusnih vinskih znalaca, kušanjem naslijepo iz različitih bačvi, nakon čega se odabranim vinom pune boce.
Uz ekskluzivno uživanje u ovom sad već kultnom vinu, posjetitelji su imali priliku kušati i mlado maslinovo ulje braće Sandi i Tedi Chiavalon iz Vodnjana, koje renomirani vodič Flos Olei redovito svrstava u svoj izbor najboljih maslinovih ulja na svijetu.
Ovim uspješnim događajem je još jednom potvrđen ugled i poštovanje, koje braća Benvenuti i braća Chiavalon uživaju u profesionalnim krugovima. Želim im još puno takvih!
Rijeka, 10.11.2021.