
Sad kad je ljestvica postavljena tako visoko i kad su očekivanja kupaca velika, valja sve to opravdati, izjavio je Nikola Benvenuti, koji je s bratom Albertom, krajem prošlog tjedna na elegantnom vidikovcu ispred hotela Royal u Opatiji, premijerno predstavio dugo iščekivano vino Santa Elisabettu iz berbe 2016., sa istoimenog položaja kraj Motovuna.

Riječ je o vinu od terana, sorte po kojoj je vinarija Benvenuti poznata i redovito nagrađivana. Najviša moguća kvaliteta postignuta je rigoroznim smanjivanjem prinosa na manje od pola uroda, kako bi preostalo grožđe preuzelo na sebe sve nutrijente. Potom je napravljena dvostruka selekcija, prva prilikom berbe, a kasnije i u podrumu miješanjem isključivo vina iz bačvi s najboljim rezultatom. Konačni blend odnosno odabir bačvi i njihov omjer realiziran je komisijski, zajedno s nekima od najcjenjenijih domaćih poznavatelja vina, novinara i sommeliera.

Santa Elisabetta 2016. je proizvedena u limitiranoj količini od 3400 boca zapremnine 0,75 litara i 100 magnuma zapremnine od 1,5 litara.
Prošlogodišnje, prvo izdanje ovog iznimnog vina, bilo je rasprodano u svega par tjedana. Zaista smo bili iznenađeni izvrsnom reakcijom publike na prošlogodišnju Santa Elisabettu, jer je doslovno bila razgrabljena. Takvom se interesu nismo ni najmanje nadali, ali očito se ljudima jako dopala. Tako da smo ove godine prilikom finalne kreacije novog vina, iz berbe 2016., osjećali jako veliku odgovornost, i iskreno, imali ozbiljnu tremu, priznao je Nikola. Trema je naravno bila kreativna i rezultirala vinom velikog potencijala, za koje je lista rezervacija već prilično popunjena i prije ove promocije.
Čestitke braći Benvenuti!

